Rheumatology Oxford dergisinin Mayıs 2018 sayısında osteoartrit tedavisinde mevcut kanıtlara göre hangi besin takviyelerinin kullanıılabileceği hakkında tavsiyeler yayınlandı ( [1]. Bu tavsiyelere göre osteoartrit tedavisinde şunların hiçbirisi etkili değildir , ve tavsiye edilmez: omega-3 yağ asitleri, D vitamini, E vitamini, willow bark (söğüt kabuğu) extresi, kollajen hidrolizatı, tek başına veya kombine şekilde glukozamin, chondroitin, ve kuş burnu .
Bu i besin takviyelerinden hiçbirisi kullanılmamalıdır (Şekil 1). Çünkü yapılan araştırmalarda bir kinik etkinlik gözlenmemiştir. Buna karşılık osteoartrit tedavisinde şu besin destekleri etkilidir ve kullanımları tavsiye edilebilir: Boswellia serrata (akgünlük bitkisi) ekstresi, Pycnogenol (sahil çamı kabuğu ekstresi) ve Curcumin (zerdeçal) . Boswellia serrata (akgünlük bitkisi) ekstresi, Pycnogenol (sahil çamı kabuğu ekstresi) osteoartritli hastalarda ağrının giderilmesinde ve fonksiyonel kaybın iyileştirilmesinde büyük ve klinik olarak anlamlı etki göstermiştir Curcumin (Zerdeçal) ile ağrı kontrolünde ve metilsulfonilmetan ile fonksiyonel durumda büyük ve klinik olarak anlamlı etki elde edilmiştir. Ancak bu besin takviyeleriyle yapılan araştırmalarda gözlenen etki büyük olsa da, kanıt kalitesi düşüktür. Bu nedenle zerdeçal ve metilsulfonilmetan için kesin bir tavsiyede bulunmak zordur. Genellikle bu tip destek tedavileri kullanmaya istekli hastalara 4-6 hafta deneyip bir yarar görmezlerse ilacı kesmesi tavsiye edilebilir.
Şekildeki diğer kısaltma açıklamaları: ASU: avocado/soya fasulyesi sabunlaşmayanlar; BSE: Boswellia serrata (sahil çamı) extraktı; CH: kollajen hidrolizatı; MSM: metilsulfonilmetan; WBE: willow bark (söğüt kabuğu) extraktı
REFERANS
1. Liu, X., et al., Which supplements can I recommend to my osteoarthritis patients?Rheumatology (Oxford), 2018. 57(suppl_4): p. iv75-iv87.
コメント